Unity vs Unreal Engine Hangisi daha iyi Oyun Motoru?

Arda

administrator
Değerlendirme - 0%
Katılım
3 Yıl 2 Ay 23 Gün
Mesajlar
207
Her birimizin bir noktada günlük programımızdan sıkıldığımıza ve gevşemek için daha iyi eğlence yolları aramaya başladığımıza inanıyorum. Bu can sıkıntısını gidermek için birçok kişi video oyunları oynamayı tercih ediyor. Oyunlar iyi bir eğlence kaynağıdır ve ayrıca bize planlama, strateji oluşturma, takım çalışması ve hızlı refleksler hakkında çok şey öğretir. Bize iyi bir stratejist olmayı öğrettiklerini de söyleyebilirsiniz.

Oyun çılgınlığı nedeniyle birçok insan oyun geliştirmeyi öğrenmeye yöneliyor. Yani, yarattığınız oyunu insanlar oynasa ve beğense harika olmaz mıydı? Yanında neşe yok. Böylece insanlar programlama dillerini ve temellerini öğrenmeye başlarlar .

Bir oyun geliştirmenin ana bileşeni Oyun Motorudur . Ses, grafik, yapay zeka (AI), arka plan ve diğer birçok bileşen gibi tüm unsurları birleştirir. Kullanılan en yaygın oyun motorları Unity Technologies’den Unity ve Epic Games’ten Unreal’dir.

Oyun geliştirmedeki en büyük karışıklık, Unity’ye mi yoksa Unreal’e mi gitmeniz gerektiğidir. Bu yazıda, onlar hakkında daha fazla bilgi edinmek için Unreal Engine Vs Unity arasında bir karşılaştırma yapacağız .

Ama ondan önce, Oyun Motoru hakkında kısa bir açıklama yapalım;



Oyun Motoru
Bir oyun motoru aynı zamanda bir oyun mimarisi, oyun çerçevesi veya olarak bilinen oyun çerçevesi , inşa video oyunları kişi için tasarlanmış bir yazılım geliştirme ortamıdır. Geliştiriciler, konsollar, mobil cihazlar ve kişisel bilgisayarlar için oyunlar oluşturmak için oyun motorlarını kullanır.

Tipik olarak bir oyun motoru tarafından sağlanan temel işlevsellik, 2D veya 3D grafikler için bir işleme motoru (“renderer”) , bir fizik motoru veya çarpışma algılama (ve çarpışma yanıtı), ses, komut dosyası oluşturma, animasyon, yapay zeka, ağ oluşturma, akış, bellek içerir. yönetim, iş parçacığı oluşturma, yerelleştirme desteği, sahne grafiği ve sinematikler için video desteği içerebilir.

Şimdi temelleri yaptıktan sonra Unreal ve Unity Engine’e bakalım.


Unity Nedir?
Unity-768x432.jpg

Unity , Unity Technologies tarafından geliştirilen bir oyun motorudur. Oyun geliştirme endüstrisinde en yaygın kullanılan motorlardan biridir. Platformlar arası bir motor olduğu için Windows, iOS, Linux ve Android gibi farklı platformlar için oyunlar oluşturmak için kullanılabilir.

Motor, film, otomotiv, mimari, mühendislik ve inşaat gibi video oyunları dışındaki endüstriler tarafından benimsenmiştir. Şu an itibariyle, motor 25 adede kadar platformu destekliyor. Unity’nin şu anda en son sürümü Unity 2019.2’dir.

Wikipedia’ya göre, motor üç boyutlu, iki boyutlu, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik oyunlarının yanı sıra simülasyonlar ve diğer deneyimler oluşturmak için kullanılabilir.



Kendi Entegre Geliştirme Ortamı’na (IDE) sahiptir ve etkileşimli oyunlar oluşturmasıyla ünlüdür. Assets, GameObjects, Components, Scenes ve Prefabrik gibi birçok öğe içerir.

Unity, aşağıdakiler gibi birçok ünlü oyunu geliştirmek için kullanıldı:



Kerbal Space Program
Praey for the Gods
Monument Valley 2
Ghost of a tale
Firewatch
Hearthstone- Heroes of warcraft
Wasteland 2
Battlestar Galactica Online
Rust
Temple Run Trilogy
Escape plan
Pokemon Go
Super Mario Run
Unity’nin Avantajları


Unity kullanarak oyun geliştirmenin avantajları:



Hata Ayıklama – Unity’de hata ayıklama, herhangi bir geliştirici için sorunsuz ve kolay bir iştir. Hata ayıklama desteği güzel çünkü oyunda tüm değişkenler gösteriliyor.
Grafikler – Oyun geliştirmeyi kolaylaştıran yüksek kaliteli ses ve görsel efektleri destekler. Görseller her ekrana ve cihaza uyum sağlama yeteneğine sahiptir.
Analytics – Unity, düzenleyicide kolayca bulabileceğiniz yerleşik analitiklerden oluşur. Unity Analytics sayesinde, oyununuz hakkında çok derin bilgiler edinebilirsiniz. Size bazı modifikasyonlar yaparak oynanabilirliği geliştirmek için kullanılabilecek bilgiler verir ve oyuncular için harika bir oyun deneyimi sunar.
Topluluk Desteği – Unity, motoru güncel ve hatasız tutmaya yardımcı olan çok sayıda kullanıcının desteğine sahiptir.
Platform Desteği – Bu, Unity’nin en güçlü yönlerinden biridir. 25 farklı platforma destek verdiği için tek bir platformda oluşturulan bir uygulamayı diğerleri arasında paylaşmak kolaylaşıyor. Ayrıca, metodolojisi hızlı prototip oluşturmaya izin verir ve bu da uygulama geliştirmek için gereken süreyi azaltır.
IDE – Motor, proje kodunu yazmak için kullanılan yerleşik bir IDE’den oluşur. Ek olarak, entegre geliştirme düzenleyicisi, komut dosyası oluşturma için JScript veya C# gibi programlama dillerini destekler . Bununla birlikte oyun geliştirmeye uygun özellikler sunar.


Unity’in Dezavantajları
Unity’nin dezavantajları:

Unity’nin iyi özelliklerinin çoğu, çok pahalı olan Pro sürümünde mevcuttur.
Kaynak Kodu açık değil, yani Unity dışında kullanamazsınız.
Bir projeyi oluşturmak daha fazla zaman alır.


Unity hangi dili kullanıyor?


Unity, hem Unity düzenleyicisi için hem Eklentiler hem de oyunlar biçiminde komut dosyası dili olarak C# kullanır . C#’tan önce, Unity 5’in piyasaya sürülmesiyle kaldırılan Boo olarak bilinen bir dil kullanıyordu. Ayrıca Unity Script olarak bilinen bir Javascript dili kullanıyor . Unity, C#/JS/Boo kodunuzu alır ve iOS, Android, PC, Mac, Xbox, PS3, Wii veya web eklentisinde çalışacak şekilde derler.

Hedef bir şey olabilecek platforma bağlı olarak, tamamen şeffaftır.


Unreal Engine nedir?
unreal_engine-768x433.jpg

Unreal, Epic Games tarafından geliştirilen ve ilk kez 1998 birinci irst showcased oyunu Unreal’de sergilenen bir oyun motorudur . Başlangıçta, birinci irst showcased için bir oyun motoru olarak geliştirildi. Ancak yıl boyunca platformcular, MMORPG’ler ve diğer RPG’ler gibi diğer türler için geliştirmek için kullanılıyor. Unreal’in en son sürümü 4.27’dir.



Unreal Engine kullanılarak geliştirilen ünlü oyunlardan bazıları şunlardır:



Fortnite
Life is Strange
Gears of War
Deus Ex
Unreal Tournament 2004
Enslaved: Odyssey to the West
Borderlands 2
Spec Ops: The Line
Gears of War 3
XCOM: Enemy Unknown
Bioshock
Borderlands 2: Tiny Tina’s Assault on Dragon Keep
Mass Effect 2
Occupy White Walls
Batman Arkham City
Unreal Engine’in Avantajları


Performans – Unreal Engine’in performansı, çok az bellek ve diğer kaynakları kullanması nedeniyle mükemmeldir.
AAA Oyunları – Unreal, oyun kalitesinin çatının üzerinde olması gereken büyük bütçeli oyunlar yapmak söz konusu olduğunda yaygın olarak tercih edilir.
Açık Kaynak – Unreal Engine açık kaynaklı olduğu için geliştirmesini çok kolaylaştırır ve verimliliğini artırır.
Yineleme – Unity, hızlı yinelemeyi kolaylaştırır, bu da yeni bir proje yaparken kullanışlı olmasını sağlar.
VR – En iyi kalitede görüntü elde etmek için VR için iyi bir entegrasyon sağlar.


Unreal’ın Dezavantajları:
Kapsamlı bir süreçten sonra seçilen bir varlığı yükledikleri için daha az varlıktan oluşur.
Küçük oyun geliştirme için tercih edilmez çünkü geliştiriciler tarafından sadece büyük bir proje oluşturmak istediklerinde kullanılır .
Motor ücretsiz olmasına rağmen, kendi maddesi vardır. Oyununuzu yayınladığınızda, %5’lik bir telif ücreti ödemeniz gerekir .


Unreal Engine hangi dili kullanıyor?


Unreal Engine için kullanılan betik dili C++’ dır . Ancak gerçek oyun kodunu oluştururken, Blueprint (Epic’in kendi tescilli dili) ve C++ karışımına ihtiyacınız olacaktır. Yapı taşları gibi çalışan harika planları vardır, böylece herhangi bir programlama bilgisi olmayan sanatçılar bile motoru temel şeyleri birleştirmek ve ayarlamak için kullanabilir.


Karşılaştırma- Unity Vs Unreal Engine


Unity ve Unreal’ı ayrı ayrı tartıştığımıza göre, şimdi aralarındaki karşılaştırmayı görelim-



Topluluk – Her iki motorun da çok geniş bir aktif kullanıcı tabanı vardır ve bunlar düzenli olarak güncellenir. Unity 3D, Unreal 4’ten çok önce erişilebilirdi, bu nedenle nispeten daha büyük bir topluluk tabanına sahip. Sadece bu değil, çoğu müşteri daha yaygın olarak kullanıldığı için Unity’yi de tercih ediyor.
Dil – Komut dosyası dili için Unity C#, Unreal ise C++ kullanır. C#’ın geliştirme için C++’dan daha uygun olduğu yaygın olarak kabul edilir, bu nedenle Unity’de geliştirme daha hızlıdır.
Fiyatlandırma – Unity ücretsiz olarak kullanılabilir ancak orada bazı önemli özellikleri kaybedersiniz. Tam sürümü kullanmak istiyorsanız, bir kerelik satın alma için yaklaşık 1500 ABD Doları veya 75 ABD Doları için aylık abonelik maliyeti olan Unity Pro sürümüne yükseltebilirsiniz . Unreal söz konusu olduğunda, tamamen ücretsizdir ancak piyasaya sürdükten sonra onlara bazı telif hakları borçlusunuz.
Asset Store – Asset Store, temel olarak herhangi bir oyun için dokular ve aksesuarlar gibi modları indirebileceğiniz ve yükleyerek kullanabileceğiniz bir konumdur. Bu segmentte Unity, oyunu için Unreal’e kıyasla daha geniş bir mod yelpazesine sahiptir. Unreal’in yaklaşık 10000 varlığı varken Unity’nin 31000 varlığı var, neredeyse 3 katı!
Belgeler – Her ikisinin de nasıl kullanılacağını açıklayan iyi belgeleri vardır. Ama onların eğitimlerini aramaya gittiğinizde, resim netleşiyor. Örneğin, Udemy üzerinde Unreal için ders sayısı dönünce 2200 öyle ise 5500 Birlik. Bunların çoğu oyun geliştirme ile ilgili olsa da, uygulama geliştirme için temel bilgiler kullanılabilir.
Grafikler – İkisinin de iyi grafikleri var ama Unreal ikisinden daha iyi. Büyük bir oyun geliştirirken grafik kalitesi nedeniyle Unity yerine Unreal tercih ediliyor.
Kaynak Kodu – Kaynak kodu, oyun geliştirmeyi ve işlemeyi çok daha kolay hale getiren Unreal için açıktır. Unity için kaynak kodu açık değildir. Onu alabilirsin ama bunun için para ödemen gerekecek.
Rendering – Rendering Unreal’de daha hızlıdır, bu da post-processing’i daha da hızlı hale getirir. Unity durumunda, oluşturma yavaştır. Bu nedenle, projenin işlenmesi yavaştır ve geliştirilmesi biraz zaman alır.


Unreal Engine vs Unity: Ayrıntılı Fiyatlandırma
Unreal Engine 4’ün tam sürümü, oyun geliriniz 3.000$/çeyrekten azsa ücretsiz olarak sunulacak; bundan fazla ise oyununuzun brüt gelirinin yüzde 5’i ödenir.

Unity Gaming Engine, tamamen ücretsiz ve bireyler ve küçük işletmeler tarafından kullanılabilecek kadar büyük olan ücretsiz bir Kişisel Plana sahiptir. Unity, daha büyük kuruluşlar için iki tür paket sağlar. Plus paketi, satın alma tarihinden önceki son 12 ayda 200 bin doların altında satış yapan şirketler için geçerlidir. Bu paket, isterseniz aylık/yıllık abonelikte mevcuttur. Plus paketinin aylık aboneliği aylık 35 ABD Dolarıdır ve Unity Plus’ın yıllık aboneliği ön ödemeli olarak 299 ABD Dolarıdır.

Unity, satın almadan önceki son 12 ayda 200 bin dolardan fazla satış yapan şirketlere Pro abonelik sağlar. Pro aboneliğinin, kaynak kodu erişimi ve öncelikli müşteri hizmetleri ve desteği gibi birkaç ekstra işlevi vardır.

Şirketler, Unity Pro aboneliği için mevcut olan üç paketten birini satın almayı seçebilir. 2.850$’lık 2 yıllık ön ödemeli paket, 1.500$’lık yıllık ön ödemeli paket ve aylık 125$’lık aylık ön ödemeli paket bulunmaktadır.

Bunun yanı sıra, iOS veya Android oyun geliştirme için farklı maliyetler vardır. Bu nedenle, büyük bir şey planlıyorsanız Unity 3D ile geliştirmek harika bir seçenek olabilir. Ancak, temel veya deneysel bir şema üzerinde çalışıyorsanız, Unreal Engine bir koruyucu olabilir.



Sonuç olarak her iki oyun motoru’nun da sizin için verdiği destek ve fiyatlandırma ortada. Bundan sonrası da size kalmış bir durum.
 
Değerlendirme - 0%
Katılım
3 Yıl 7 Ay 18 Gün
Mesajlar
52
Unreal Engine 4 daha kaliteli ve daha kullanıcı ara yüzü daha kullanışlı.
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Üst Alt