E-Ticaret’e Başlamadan Önce Yapılması Gereken 10 Şey

İbrahim Sarac

kurumsal
Değerlendirme - 100%
Katılım
4 Yıl 27 Gün
Mesajlar
265

E-Ticaret’e Başlamadan Önce Yapılması Gereken 10 Şey​

4.jpg

E-Ticaret’e Başlamadan Önce Yapılması Gereken 10 Şey
E-ticaret, içerisinde bulunduğumuz dünyanın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiş durumda. Özellikle Covid-19’dan sonra hedef kitlesi oldukça genişleyen ve dünya genelinde trafiği artan e-ticaret, kendi başına ayrı bir sektör olsa da aynı zamanda tüm sektörlerin yer alması gerektiği bir platform haline de geldi.
Bizler de e-ticaret’e bir yerlerden başlamak ve bu konuda başarılı olmak isteyen kişiler için kılavuz niteliği taşıyacak bir makale oluşturmak istedik. E-ticaret’e başlayacak kişiler için yapılması gereken ön hazırlıkları 10 başlıkta topladık.
Doğru Karar Verdiğinizden Emin Olun
Fikriniz size ve yakın çevrenize en başta mükemmel görünebilir. Ancak e-ticaret’te işler tam olarak böyle yürümüyor. İyi ve kapsamlı bir analiz yaptınız mı? Sunacağınız şeye insanların ihtiyaçları var mı? Sermayem bunun için yeterli mi? Riskler neler? gibi soruları kendinize tekrar sorun ve cevaplarınız sizi yalnızca manevi değil maddi olarak da tatmin ediyorsa fikrinizin arkasında durmaya devam edin. Eğer bazı şeyleri değiştirmeniz ve yeniden başlamanız gerekiyorsa bunu en azından hiçbir şeye başlamamışken fark etmek sizin için oldukça kazançlı olacaktır.
Siteniz İçin Para Harcamaktan Çekinmeyin
Sürecin en başında çok profesyonel bir site gerekmediği konusunda haklı olabilirsiniz ancak site kısmı kesinlikle yatırım yaparken kısacağınız bir bölüm olmamalı. Aksine sonradan değişiklik yapabileceğiniz ve ileride sizin başınıza problem açmayacak yazılımları kullanmalısınız. Bu sebeple eğer yazılımcınıza güveniyorsanız siteye para yatırmak konusunda şüpheleriniz olmasın.
Hedef Kitlenizi Tanıyın
Satacağınız ürün veya hizmeti kimler için ürettiğinizden ve kimlerin almasını istediğinizden emin olun. Kendinizi tanıtırken her türlü reklam ve iletişim çalışmalarında bu çok önemli bir detay olacak. Bunu bilmeden hiçbir şeye başlamamalısınız.
SEO’yu İhmal Etmeyin
İnsanların saati bile arama motorlarına sordukları bir devirde yaşıyoruz. Eğer internetten para kazanacaksanız arama motorlarında üst sırada çıkmak zorundasınız, çünkü bu sizin tercih edilmenizi sağlayacaktır. Bu sebeple internet sitenizde ve blog’unuzda doğru anahtar kelimelere yer vermeyi unutmayın. Gerekirse bunun için bir uzmana danışın.
Ödeme Sistemini Belirlerken Dikkatli Olun
Sitenizde kullanılacak ödeme sistemi hem sizin ödeme almanız hem de müşterilerinizin ödeme yapması için güvenli ve kullanılabilir olmalı. Kredi kartı ile satış yapmak istiyorsanız bankalara sanal POS başvurusu yapmanız, alternatif ödeme sistemleri ile (PayU, BKM Express vb.) havale ve EFT ile satış yapmak istiyorsanız gerekli hesapları oluşturmayı unutmayın.
Sosyal Medyanın Önemini Yadsımayın
Sosyal medya kullanımlarının yaş fark etmeksizin müthiş yüksek bir orana ulaştığı son yıllarda sosyal medya e-ticaret siteleri için bulunmaz bir fırsat. Fırsat olduğu kadar aynı zamanda yanlış hamleleriniz için de büyük bir tehlike arz eder. Dolayısıyla sosyal medyayı küçümsemeyin, rakiplerinizden farkınızı takipçilerinize gösterin ve profesyonel bir yardım alarak oradaki geri dönüşümleri mutlaka ölçümleyin.
Mobil ile Uyumlu Bir site Oluşturun
Bu yıl mobilin yılı gibi klişelerden ne kadar kaçınmak istesek de gerçek şu ki; 2019 yıl sonunda mobilden yapılan işlem adedi, masa üstünden yapılan işlem adedini geçti. Bu demek oluyor ki, sitenizin mobil görünümü ve kullanım kolaylığı, en az masaüstü kadar önemli. Yazılımınızı bunu göz önünde bulundurarak oluşturun.
Rakip Analizini İyi Yapın
Herhangi bir konuda e-ticaret’e atılmak istiyorsunuz ancak sizden önce mutlaka birileri benzer bir şeyler satmaya başlamıştı. Büyük-küçük tüm rakiplerinizin analizini iyi yapın ve onlardan güçlü olan özelliklerinize odaklanın. İnsanların neden onları değil de sizi tercih etmeleri gerektiğine odaklanın ve bu özelliklerinizi doğru yerlerde vurgulamaya özen gösterin.
Müşterilerinizin Gönlünü Hoş Tutun
Seyyar satıcılıktan büyük çaplı ticarete tüm ticari işleri yapanlar bilirler ki müşterinin gönlü hoş tutulmalıdır. Offline’da ‘ayağı alışsın’, ‘deneyiminizden memnun kalsın’ gibi kaygılarla yapılan hoşlukların online’a da yansıması gerekir. Buna en basit olarak ücretsiz kargo, belli bir miktara hediye çeki veya özel klüpler ile indirim ve fırsatlardan yararlanma haklarını örnek verebiliriz. Siz elbette daha da yaratıcı olabilirsiniz, tamamen size kalmış…
Güvenliği Atlamayın
Yazılımınızın altyapısının iyi olması gerektiğinden ve bu konuda para harcamaktan çekinmemenin doğru olacağından bahsetmiştik. Bu aşamada siber güvenliği de unutmamak ve önlemleri baştan almak gerekir. Bu elbette yine öncelikle yazılımcınızla konuşmanız gereken bir konu. çözümleri size yardımcı olacaktır.
Size yukarıda e-ticarete başlamadan önce mutlaka yapılması gereken şeyleri anlattık. Umarız bu yazımız size ilham olur ve o hep hayal ettiğiniz işi yapabilirsiniz. Okuyucularımıza şimdiden e-ticaret yolculuklarında başarılar diliyoruz.
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Üst Alt